Εργαστήριο Ακοολογίας

1. Σύντομη περιγραφή του Εργαστηρίου:
Το ακοολογικό εργαστήριο έχει σαν κύριο έργο, τον έλεγχο της ακοής σε όλο το ηλικιακό φάσμα, (νεογνά, βρέφη, παιδιά, έφηβοι, ενήλικες, υπερήλικες ).
Η έγκαιρη διάγνωση της βαρηκοΐας αποτελεί βασική προϋπόθεση για την αντιμετώπισή της με ακουστικά βοηθήματα, (ακουστικά βαρηκοΐας ή κοχλιακά εμφυτεύματα) ή με χειρουργικές επεμβάσεις (εκκριτική ωτίτιδα στα παιδιά).
Εκτός όμως του προσδιορισμού των διαφόρων βαρηκοϊών, στο ακοολογικό εργαστήριο γίνεται σε τακτική  βάση προληπτικός έλεγχος σε ομάδες εργαζομένων που εκτίθενται σε έντονο  θόρυβο κατά την ώρα της εργασίας τους, (έκθεση σε βιομηχανικό θόρυβο), καθώς και έλεγχος των υποψηφίων της περιοχής για στρατιωτικές και άλλες σχολές, (πυροσβεστική , αστυνομία, κλπ).
Παρακολουθούνται επίσης όλοι οι ασθενείς του νοσοκομείου που λαμβάνουν για διαφόρους λόγους ωτοτοξικά φάρμακα.
Στο ακοολογικό εργαστήριο εντάσσεται και το εργαστήριο ελέγχου του οπισθίου λαβύρινθου, (έλεγχος Αιθουσαίου Συστήματος – Σύστημα Ισορροπίας).  Οι διαταραχές του Αιθουσαίου Συστήματος περιλαμβάνουν ένα μεγάλο αριθμό νοσημάτων (Καλοήθης Παροξυσμικός ‘Ίλιγγος Θέσης, Νόσος Meniere, Αιθουσαία Νευροπάθεια, Αιθουσαία Ημικρανία, Αμφοτερόπλευρη Αιθουσοπάθεια από ωτοτοξικά φάρμακα κλπ).
Τα νοσήματα αυτά είναι πολύ συχνά, ιδιαίτερα στο τμήμα επειγόντων περιστατικών του νοσοκομείου μας, και η συμβολή του εργαστηρίου είναι πολύ σημαντική για την ορθή και έγκαιρη διάγνωση και διαφορική διάγνωση των παθήσεων του αιθουσαίου συστήματος,αλλά και για την επιλογή της ορθής θεραπευτικής αγωγής, περιορίζοντας σε μεγάλο βαθμό τα λειτουργικά έξοδα του νοσοκομείου από διεξαγωγή άσκοπων παρακλινικών εξετάσεων.
 
2. Ερευνητικές δραστηριότητες:
Από το εργαστήριο της Ακοολογίας της Ωτορινολαρυγγολογικής Κλινικής του ΓΠΝΙ έχουν εκπονηθεί και εκπονούνται διδακτορικές διατριβές αλλά και ανακοινώσεις σε Ελληνικά  και Διεθνή Συνέδρια  και  δημοσιεύσεις σε  Διεθνή  έγκυρα  επιστημονικά  περιοδικά

3. Εργαστηριακή υποδομή:
Περιλαμβάνει τις ακόλουθες συσκευές:
1.              Τονικό ακοομετρητή
2.              Τυμπανογράφο.
3.              Σύστημα ψυχρού θερμού διακλυσμού.
4.              Συσκευή καταγραφής ωτοακουστικών εκπομπών τύπου προϊόντων παραμόρφωσης.
5.              Ηχομονωτικό θάλαμο.