Κλινική Μονάδα Χειρουργικής Ογκολογίας Κεφαλής και Τραχήλου

1. Σύντομη περιγραφή του Εργαστηρίου:
Οι κακοήθεις παθήσεις κεφαλής και τραχήλου αποτελούν σημαντική αιτία νοσηρότητας και θνητότητας ιδιαίτερα σε ασθενείς που καπνίζουν και καταναλώνουν αλκοολούχα ποτά. Τα τελευταία χρόνια επιπλέον σημαντικό ρόλο στην αιτιοπαθογένεση του καρκίνου κεφαλής και τραχήλου, ιδιαίτερα του καρκίνου της αμυγδαλής και της βάσης της γλώσσας, διαδραματίζει και η λοίμωξη από την ιό του HPV, ο οποίος μεταδίδεται κυρίως με την σεξουαλική επαφή.
Στόχος του εργαστηρίου Χειρουργικής Ογκολογίας Κεφαλής και Τραχήλου είναι η έγκαιρη διάγνωση και η κατάλληλη θεραπεία όλων των μορφών κακοήθειας στην περιοχή του λάρυγγα, του φάρυγγα, της στοματικής κοιλότητας, των παραρρινίων κόλπων και της μύτης, των σιελογόνων αδένων, του θυρεοειδή, του προσώπου και των λεμφαδένων του τραχήλου.
Για την αξιόπιστη διάγνωση είναι απαραίτητη η λήψη βιοψίας. Με τη βοήθεια ανοσοϊστοχημικού ελέγχου μπορεί επιπλέον να εξακριβωθεί εάν για τον καρκίνο ευθύνεται ο ιός του HPV. Η διάγνωση αυτή είναι θεμελιώδους σημασίας  για την επιλογή της κατάλληλης θεραπείας μιας και οι ασθενείς αυτοί έχουν κατά κανόνα πολύ καλύτερη πρόγνωση.
Στην επιλογή της κατάλληλης θεραπείας πολύ σημαντική είναι η εκπαίδευση του καθηγητή κ. Γεωργίου Ψυχογιού επί 14 έτη στη Γερμανία σε ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα χειρουργικής ογκολογίας της χώρας. Επίσης σημαντική είναι η παρουσία στην Ωτορινολαρυγγολογική Κλινική του ΠΓΝΙ κατάλληλου εξοπλισμού που περιλαμβάνει χειρουργικό CO2-Laser και χειρουργικό μικροσκόπιο υψηλής ευκρίνειας.

2. Ερευνητικές δραστηριότητες:
Το Εργαστήριο χειρουργικής ογκολογίας κεφαλής και Τραχήλου της Ωτορινολαρυγγολογικής Κλινικής του ΓΠΝΙ εκπονεί προοπτικές μελέτες και διδακτορικές διατριβές αλλά και ανακοινώσεις σε Ελληνικά  και Διεθνή Συνέδρια  και δημοσιεύσεις σε  Διεθνή  έγκυρα  επιστημονικά  περιοδικά

Διδακτορικές Διατριβές
1.Μπασιάρη Λεντιόνα Ειδικευόμενη ΩΡΛ ΠΓΝΙ
ΘΕΜΑ:ΜΕΛΕΤΗ ΑΛΛΟΙΩΣΕΩΝ ΚΕΦΑΛΗΣ ΚΑΙ ΤΡΑΧΗΛΟΥ ΜΕ ΚΥΤΤΑΡΟΜΕΤΡΙΑ ΡΟΗΣ.
2.Λιανού Αικατερίνη Ειδικευόμενη ΩΡΛ ΠΓΝΙ
ΘΕΜΑ: ΣΥΣΧΕΤΙΣΗ ΛΟΙΜΩΞΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΟ ΗPV ΜΕ ΘΗΛΩΜΑΤΩΔΕΙΣ, ΠΡΟΚΑΡΚΙΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΚΑΡΚΙΝΙΚΕΣ ΒΛΑΒΕΣ ΤΟΥ ΛΑΡΥΓΓΑ.

3. Εργαστηριακή υποδομή:
Περιλαμβάνει τις ακόλουθες συσκευές:
1.              CO2 χειρουργικό Laser.
2.              Χειρουργικό μικροσκόπιο

 

4. Υπηρεσίες σε τρίτους:
Έγκαιρη διάγνωση ασθενής με υποψία κακοήθειας στην περιοχή της κεφαλής και του τραχήλου.

 

 

5. Ενδεικτικές δημοσιεύσεις:

 • Molecular aspects in HPV-dependent laryngeal and oropharyngeal carcinoma.
  Lianou AD1, Ragos V, Fotiades PP, Tsiambas E, Batistatou A, Kastanioudakis I.
  J BUON. 2018 Jan-Feb;23(1):19-22.
  mTOR deregulation in oral cavity squamous cell carcinoma.
  Mastronikolis NS1, Tsiambas E, Papadas TA, Fotiades PP, Papadas AT, Mastronikolis SN, Kastanioudakis I, Ragos V.

 • Psychogios G, Mantsopoulos K, Brunner K., Tomppert A., Waldfahrer F, Iro H.;
  Epidemiology and survival of HPV-related tonsillar carcinoma. Head Neck 2013

 • Psychogios G, Mantsopoulos K, Agaimy A., Brunner K., Mangold E., Waldfahrer F, Iro H.;  Outcome and prognostic factors in T4a oropharyngeal carcinoma, including the role of HPV infection: J Surg Oncol 2013; [under review]

 • Psychogios G, Mantsopoulos K, Agaimy A., Koch M, Zenk J, Waldfahrer F, Iro H.;
  Prognostic factors in limited (T1-2, N0-1) oropharyngeal carcinoma treated with surgery ± adjuvant therapy.  Head and Neck —DOI 10.1002/HED [Epub ahead of print]

 • Psychogios G, Mantsopoulos K, Koch M, Klintworth N, Kapsreiter M, Zenk J, Iro H.:
  Elective neck dissection vs observation in transorally treated early head and neck carcinomas with cN0 neck.  Acta Otolaryngol. 2013 
 • Psychogios G, Mantsopoulos K, Bohr C, Koch M, Zenk J, Iro H.
  Incidence of occult cervical metastasis in head and neck carcinomas: development over time.  J Surg Oncol 2012; DOI 10.1002/jso.23221.

 • Psychogios G, Mantsopoulos K, Kuenzel J, Koch M, Zenk J, Harreus U, Waldfahrer F, Iro H. Primary surgical treatment of T2 oropharyngeal carcinoma.
  J Surg Oncol. 2012 Jun 1;105(7):719-23. doi: 10.1002/jso.23026. Epub 2011 Dec 27.

 • Karatzanis AD*, Psychogios G*, Zenk J, Velegrakis GA,Waldfahrer F, Iro H
  Management of advanced carcinoma of the base of tongue
  J. Surg. Oncol. 2012; doi: 10.1002/jso.23135 [Epub ahead of print]

 

 • Ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα βλεννογόνου παρειάς – αποκατάσταση με κερκδιδικό κρημνό – παρουσίαση περιστατικού.  Λεντιόνα Μπασιάρη, Ιωάννης Καστανιουδάκης, Αθηνά Ζαράχη, Γεώργιος Ψυχογιός. (20o Πανελλήνιο Συνέδριο Ωτορινολαρυγγολογλιας, Χειρουργική Κεφαλής & Τραχήλου, 24-27 Οκτωβρίου 2019)